Blogginlägg 2 - Ledarskap i en skolkontext

Lyckad undervisning kräver ett fungerande ledarskap. Granström (2012) delar upp lärarens arbete i lärarskap och ledarskap, där lärarskapet innefattar ämneskompetens och didaktisk kompetens medan ledarskapet kräver kunskaper om klassrumsinteraktioner och grupprocesser samt förmågan att leda och hantera dessa. Han beskriver olika typer av lärarutövande i klassrummet med en fyrfältsbild (fig 1).

Fig 1. Tolkning av fyrfältsbild om lärarskap och ledarskap (Granström, 2012).

Klassen jag undervisade under VFU:n förra terminen var över lag lugn, välfungerande och gick i årskurs 9. Många av eleverna var ambitiösa och intresserade av ämnet och därför värderade eleverna de ämneskunskaperna jag hade, vilket också gjorde själva ledarskapet lättare. När jag har undervisat tidigare, framförallt som vikarie, har jag generellt upplevt att det har fungerat bra att vara vänlig men bestämd. Det har ofta räckt för att skapa den ordning och de relationer som har krävts för att kunna hålla i en lektion. Detta var dock inte tillräckligt under denna termins VFU som visade sig vara en utmaning när det gäller ledarskap. Klassen jag undervisade var en nybliven 7:a som precis hade blivit dubbelt så många som de var vana vid. Skolan är under ombyggnad så alla lokalerna består för tillfället av temporära baracker med begränsat utrymme för material och förvaring. Kombinationen av en stor klass på över 30 elever i en trång lokal och begränsat med utrustning gjorde det svårare att skapa en rimlig arbetsmiljö i klassrummet. Det blev lätt högljutt och kaotiskt. I den här miljön fungerade dåligt att vara ”fackspecialisten”, med mycket ämneskompetens men med bristande ledarskap. Det som behövdes var ett starkt ledarskap innan man överhuvudtaget kunde ägna sig åt lärarskapet. Min upplevelse var att många av lärarna hade problem med ordningen och ljudnivån i klassen. Det fanns dock en lärare som lyckades med att skapa arbetsro som jag hade möjlighet att auskultera hos. Det är svårt att sätta fingret på exakt vad han gjorde som var annorlunda mot de andra lärarna, men han var framförallt duktig på att bygga relationer med eleverna och var väldigt tydlig med vad eleverna skulle göra under lektionerna.

Tidigare har jag sett på ledarskapet i klassrummet som något som sker organiskt, men denna situation tvingade mig att aktivt tänka igenom vilken typ av ledarskap som krävs och hur man går till väga. Ännu mer tydlighet och struktur gjorde lektionerna mindre röriga, även om det fortfarande kunde bli hög ljudnivå då eleverna jobbade fritt. Var för sig var eleverna väldigt rara, men klassen som helhet krävde att man var bestämd innan man var vänlig. 

Uppdelningen av olika typer av lärarutövande är en förenkling och beroende på situation och ämne hamnar man förmodligen i olika delar av fyrfältsbilden, men den tydliggör vikten av att både kunna sitt ämne och att vara en duktig ledare som kan hantera olika typer av situationer och klassrumsinteraktioner. När jag ställdes inför en lite mer utmanande grupp elever kände jag igen mig själv som ”fackspecialisten”. Förhoppningsvis kan övning och erfarenhet ta mig närmare ”idealläraren” och jag hoppas kunna undvika nedre högra hörnet i figuren.

 

 

Referenser

Granström, K. (2012). Tre aspekter på lärares ledarskap i klassrummet. Berg, G. Sundh, F. Wede, C (red). Lärare som ledare - i och utanför klassrummet. Studentlitteratur AB: Lund. 

 

#1 - Anna Gunulf Åberg

Tack för att du delar med dig av din erfarenhet! Det ligger nog mycket i att olika kompetenser blir viktiga i olika situationer. Intressant att läsa vad läraren som lyckades trots dålig miljö. Jag tar med mig relationsbygge och tydlighet!

#2 - Claes Cramer

Jag tycker att det är bra att du lyfter fram att ledarskap inte är sker organiskt. Och det tolkar jag som att alltid bör vara en del av det didaktiska arbetet som också skapar förutsättningar för struktur och tydlighet.

#3 - Jonas

Tack Kimi för ett intressant blogginlägg. Du har nog helt rätt i att olika tillfällen och grupper kräver olika former av ledarskap. Ibland kommer det räcka att vara fackspecialisten och ibland inte. Jag kan tänka mig att det kommer vara en stor utmaning att lära sig förstå vad som krävs i en viss situation och hur man skall anpassa sig därefter, men vissa saker som t.ex. det du nämnde att vara tydlig och bygga relationer till eleverna kommer väl alltid vara positivt.
Förresten, fin bild men varför har fackspecialisten labbrock? ;)

#4 - Finn

Tack för ett intressant inlägg. Jag uppskattade att få ta del av erfarenheterna som du har från din VFU och att höra om hur olika det kan te sig beroende av vilken klass man har. Intressant att höra om dina erfarenheter av en lärare som, till skillnad från andra lärare, lyckades skapa arbetsro. Jag tar till mig att tydlighet och relationsbyggande är något jag ska arbeta med att utveckla.

#5 - Geo

Det kommer tillbaka till det om och om igen. En bra lärare är en lärare med stor social kompetens och tydlig, strukturerade undervisning. Läraren ska vara bestämd och vänlig. Det är då jätte konstig att vi inte få mer träning i just social kompetenser för att nå målet.

#6 - Vetskap

Det som är bra med ett ämne som ledarskap är att det låter sig beskrivas ordrikt och kvalitativt. I metadiskussionen samlas vi kring ett antal konkreta begrepp som ger en gemensam förståelse och låter oss analysera i grupp. En fyrfältare är en ganska bra sådan konkretisering. Jag tänker lite ibland på delar av min verksamhet, där jag intagit rollen som underhållare. Varför då kan jag undra. Kanske är det en anpassning efter en omgivning, t.ex. eleverna. Man vill ju inte att de ska bli uttråkade. Idealläraren känns naturligtvis som målet, men att tänka i de andra rutorna gör det tydligare vad som behöver förändras för att nå dit.

#7 - Olof

Intressant att få läsa dina upplevelser av lärarrollen när det är svårare att hålla ordning. Bra också att det går att lösa genom att över tid skapa bättre relationer och hur du poängterar att det krävs aktivt jobb och reflektion för att nå dit.

#8 - Olle

Vet inte om förra kommentaren försvann för jag ser den inte.
Intressant att få läsa om din upplevelse av att undervisa ute i verkligheten med en klass där det inte alltid är ordning och reda. Och positivt att det finns exempel på att det ändå kan funka. Det verkar kräva aktivt jobb och reflektion för att skapa de relationer som behövs.