Blogginlägg 5 - Kommunikation, relationer och grupprocesser
Under samma tillfälle som vi diskuterade konflikthantering (se inlägg 3) diskuterade vi i gruppen också ledarskap och grupprocesser. Under detta tillfälle hade vi alla läst olika artiklar om ledarskap, konflikthantering och grupprocesser som vi diskuterade.
Ledarskapsartiklarna vi hade läst handlade om olika typer av ledarskap, utmaningar och motivation, hur man lär sig ledarskap samt olika problem med ledarskapsforskning. Den sistnämnda artikeln (Hultman, 2012) hade jag själv valt och beskriver svårigheterna att dra slutsatser kring vad som är framgångsrikt ledarskap i skolan. Hultman (2012) skriver att det förekommer problem med metodiken och att olika studier kommer fram till olika slutsatser. Jag känner igen svårigheterna även från naturvetenskaplig forskning (särskilt mitt eget fält i bioteknik som handlade om biomarkörer i blodet) och tänker att det måste vara ännu svårare att forska på ledarskap som är mer komplext och svårt att kvantifiera på ett objektivt sätt eftersom det handlar om mänskliga interaktioner. Artikeln tar också upp hur man kan tolka att skolans verksamhet ska vila på en vetenskaplig grund och hur detta kan implementeras i skolan.
Artiklarna om grupprocesser handlade till till stor del om grupparbeten och hur man kan främja lärandet genom fungerande gruppdynamik. Även Granström och Chiriac (2012) tar upp grupparbeten och hur man kan jobba med dem på ett effektivt sätt, trots att de upplever att grupparbeten som arbetsmetod har fått dåligt rykte pga att många lärare inte har kunnat leda arbetet på ett tillfredställande sätt. Hur elevgrupper fungerar i klassrummet påverkar elevernas kunskapsinhämtning. Eleverna kan fungera som en resurs för varandra vilket är positivt för lärandet, men i en grupp med en negativ gruppdynamik blir det svårare att få till fungerande undervisning både i mindre grupper och i helklass.
Både vikten av goda relationer och grupprocessernas påverkan känner jag igen från min VFU-praktik. När jag diskuterade ledarskap med lärare på min VFU-skola verkade det som att de som lyckades bäst i sitt ledarskap var de som var mest måna om att etablera en relation med varje enskild elev. Att snabbt lära sig namnen på alla sina elever och ta alla tillfällen att småprata utanför lektionstillfällena verkade vara vinnande koncept. Något som jag har försökt att ta till mig, men jag undrar om hur lätt det är att lära sig alla namn när man har flera olika klasser i olika ämnen...
I klassen i årskurs 7 som jag har beskrivit tidigare hade en del av eleverna konfliktfyllda relationer sinsemellan och det var tydligt hur dessa grupprocesser påverkade själva undervisningen. När det pågick konflikter mellan eleverna, som ibland eskalerade till riktiga bråk, var det distraherande både för de inblandade och övriga elever. När eleverna var i affekt var det dessutom svårare att få dem att bryta och fokusera på skolarbetet än vad det var när de bara var allmänt ofokuserade. Här tror jag att det är viktigt att jobba med att visa varandra respekt och vara en schyssta mot varandra. Både min handledare och klassens andra mentor jobbade mycket med detta under mentorstiden och jag tror att det med tiden kommer att bli ett bättre klassrumsklimat. Jag upplevde att det var mycket taskiga kommentarer och små handlingar som att kasta sudd eller förstöra pennor som läraren inte alltid såg som eskalerade till större konflikter och gjorde klassrumsklimatet mer oroligt och stökigt. Det kan vara svårt att alltid se exakt vad som händer, men som lärare tror jag att det är viktigt att man är närvarande och markerar när sånt händer för att få till en lugnare arbetsmiljö i klassrummet.
Referenser
Granström, K. och Chiriac H, E. (2012). Grupparbete - en försummad möjlighet. Berg, G. Sundh, F. Wede, C (red). Lärare som ledare - i och utanför klassrummet. Studentlitteratur AB: Lund.
Hultman, G. (2012). Ledarskapsforskning-gamla sanningar och nya ambitioner: Noteringar om evidens-och praxisorienterat ledarskap. Leda & Styra, (2), 1-21.